
Menopauza este încetarea perioadelor menstruale și marchează sfârșitul vieții reproductive a femeii. Nu există o vârstă specifică atunci când se întâmplă acest lucru, dar un factor pare a fi vârsta la care mama unei femei a trecut prin menopauza. Studiile recente indică faptul că organismul începe pregătirea pentru menopauza, înainte cu 8-10 ani de sfârșitul efectiv al ciclului menstrual. Dupa 12 luni de lipsa a ciclului menstrual, se poate spune ca ai ajuns la menopauza.
Efectele fizice și emoționale
Modificări în durata sau greutate a ciclurilor tale, transpirații, bufeuri, și modificări ale dispoziției pot incepe usor și cresc cu timpul. Modificările hormonale pot cauza uscarea vaginala, subtierea peretilor vaginali si scaderea elasticitatii peretelui vaginal. Unele femei trec prin menopauza, cu puțin sau deloc disconfort, in timp ce altele prezinta simptome severe si modificări ale dispoziției. Menopauza poate aduce frica, tristete si sentimente de pierdere.
Cele care nu sunt gata să renunțe la capacitatea lor de a avea copii, depasesc greu acest moment al vieții lor.Este de înțeles pentru femei, care o dau in credințele stereotipe despre îmbătrânire, cum ca tineretea este echivalata cu sexul, în timp ce îmbătrânirea este asimilată cu sfârșitul laturii sexuale a vieții. Cu toate acestea, acest lucru nu este pur și simplu adevărat. Puteți continua să aveti o viata sexuala sanatoasa si satisfacatoare mult timp după menopauză. De fapt, multe femei raportează schimbări pozitive în viața și relațiile lor și o creștere a satisfacției sexuale după menopauză.
Unele dintre aspectele pozitive nu mai includ:
- Grija cu privire la sarcină
- Folosirea anticonceptionalelor
- Crampe menstruale, balonare sau alte probleme fizice asociate cu ciclurile
Zest in post-menopauza

In timpul anilor 1950, antropologul Margaret Mead a inventat prima oară termenul "zest in post-menopauza," o explozie sau un val de energie pe care femeile o experimemteaza după ce au trecut prin menopauza. Unele femei spun că aceasta este faza cea mai productivă a vieții lor, implicandu-se în proiecte si interese noi.
In timp ce multe femei trec prin menopauza, de asemenea, isi iau la revedere de la ultimul lor copil care pleaca de acasă. În loc de sentimentul de gol, cuplurile se simt din nou ca in luna de miere. Cuplurile se pot bucura de timpul petrecut unul cu celălalt, ceea ce înseamnă că este, de asemenea, mai mult timp pentru sex (in cazul in care barbatii intampina probleme, pot utiliza o gama variata de stimulente, ca de exemplu Activ Max). Pentru că femeile care sunt in post-menopauza de multe ori au nevoie de mai multa stimulare pentru a avea un orgasm, sexul nu mai este o cursă și oferă o oportunitate de a se relaxa și de a-si explora corpurile reciproc.
Simptomele fizice

Schimbarile fizice care pot insoti menopauza pot afecta viata sexuala, de asemenea. Uscăciunea vaginală este cea mai frecventa problema in randul femeilor aflate la menopauza. Teama de durere în timpul actului sexual provoacă adesea femeile să stea departe de intimitate cu partenerii lor. Cu toate acestea, terapia de substituție hormonală poate ajuta in aceste probleme. Un lubrifiant pe bază de apă, de asemenea, poate ajuta cu uscăciunea vaginală și sa faca sexul mai placut.
Comunicarea
Cel mai important aspect al sexualității și menopauzei este comunicarea. Tu si partenerul tau ati putea sa aveti mai multa rabdare unul cu altul De asemenea, poate fi necesar să fiti dispuși să încercati lucruri noi pentru a face sexul plăcut din nou. Stati de vorba cu partenerul , pentru a păstra o relație sănătoasă, mai ales atunci când simptomele flare și modificările dispoziției devin intense. Te simti lipsita de farmec și nedorita în această etapă a vieții, dar cu ajutorul partenerului de viata si cu ajutorul dragostei puteti trece peste acest hop.
Așteptările pe care le ai
Astăzi, atât bărbații, cât și femeile trăiesc mai mult, cu o calitate mai bună a vieții. Pentru femei, acest lucru înseamnă de multe ori că veți avea mai mulți ani în post-menopauză decât ani de reproducere. Imbratiseaza această parte a vieții și revendica sexualitatea (poti gasi ajutor si mai multe sfaturi de pe forum pe acest subiect), in loc sa confirmi societatii că sexul este doar pentru cei tineri. Fiind educata și pregătita cu privire la ceea ce sa te astepti dupa menopauza, poti continua sa fii activa sexual, dovedind ca se poate.
Adauga comentarii