City Break Guide

Forum cu pret, pareri si prospect

Viata celor dragi e importanta pentru tine? Vezi cum ii poti salva de la inec urmand aceste sfaturi!

A sosit vara, iar odata cu ea sezonul concediilor la mare, un numar foarte mare de romani optand pentru a-si petrece cea mai mare parte a timpului liber la malul marii ori in mare, inotand in voie si relaxandu-se. Atat timp cat se respecta restrictiile impuse de salvamari si atat timp cat oamenii nu se avanta foarte mult spre larg, nu ar trebui sa existe mari probleme. Din pacate insa, chiar si atunci cand ne aflam intr-o zona cu apa mica, ori inclusiv la piscina, neprevazutul se poate intampla si o persoana draga tie se poate ineca.

salvare de la inec

Este absolut necesar sa stii care sunt pasii pe care va trebui sa ii urmezi atunci cand vezi ca o persoana se ineaca! De ce?​ Gandeste-te ca acea persoana poate fi chiar una foarte draga tie, o ruda apropiata, copilul sau fratele tau! Imagineaza-ti cum ar fi daca ai pierde pe vreunul​ dintre ei, cata durere o sa poti simti in acel moment si in restul zilelor pe care le vei mai avea. Atunci te intreb, chiar crezi ca iti este inutil sa stii cum se acorda primul ajutor in caz de inec? Cu siguranta nu!

Acestea fiind spuse, ce trebuie sa faci pentru a salva pe cineva de la pericolul de inec? In primul si in primul rand, trebuie sa stii cum sa iti dai seama daca cineva intr-adevar se ineaca sau nu, iar acest lucru trebuie sa il faci in cel mult 60 de secunde. Important de stiut este faptul ca victima rareori ajunge sa tipe dupa ajutor, iar de cele mai multe ori o singura privire pe care ti-o arunca aceasta iti poate spune foarte multe legat de situatia in care se afla.

Cere ajutor inainte de a face tot posibilul sa aduci victima la mal​

salvare de la inec

Prima ta reactie atunci cand vezi ca cineva se ineaca trebuie sa fie strigarea dupa ajutor, pentru ca niciodata nu este bine sa te avanti singur in larg pentru a ajuta persoana aflata in pericol, existand riscul sa ajungi si tu in aceeasi situatie. Mai mult ca sigur va exista o persoana care va sari si ea in apa alaturi tine. Pe langa asta, sa suni la 112 reprezinta de asemenea o prioritate. Atunci cand te arunci in apa retine ca nu va trebui sa o faci niciodata imbracat, deoarece hainele te pot deranja foarte mult, limitandu-ti miscarile.

Cheia este sa fii calm, concentrat si constient de aptitudinile tale atunci cand vine vorba de inot, pentru ca ultimul lucru de care este nevoie sunt doua persoane aflate in pericol de inec in loc de una. Exista riscul ca victima, din disperare, sa se prinda de tine si sa te traga dupa ea in jos, fiindu-ti foarte greu sa te redresezi daca nu ai experienta (acesta este si motivul pentru care este recomandat sa sariti doi in ajutor si nu unul singur). De victima te vei apropia din spate (tocmai pentru a minimiza riscul de a fi tras sub apa) si o vei prinde de brat ori de o alta parte superioara a corpului, astfel incat capul sa ii fie tinut la suprafata. Ca idee, aici poti inota pe spate, folosind o singura mana, in timp ce cu cealalta vei tine victima, iar odata adusa la mal, persoana respectiva va fi pusa cu fata in sus.

​Asigura-te ca victima are eliberate caile respiratorii astfel incat sa ajunga cat mai mult oxigen la nivelul plamanilor. Dupa ce verifici semnele vitale si constati ca persoana nu respira nu va trebui sa mai astepti nici o secunda, ci treci direct la respiratia gura-la-gura (lucru pe care va trebui sa il faci - daca iti este cu putinta) - de atunci cand aduci victima la mal, la fiecare 5 secunde. Daca victima tot nu isi revine, pana la sosirea ambulantei se recomanda efectuarea masajului cardiac.

masaj cardiac

Ce este masajul cardiac si cum se realizeaza el ?

Masajul cardiac este o metoda folosita pentru mentinerea libertatii cailor aeriene si a fluxului sanguin, iar la ea se poate apela atunci cand se constata ca victima nu mai este capabila sa respire corect, iar pulsul sau este unul scazut sau chiar inexistent. Inainte de a aplica aceasta manevra, asigura-te ca victima este intinsa pe spate, avand capul la un nivel inferior raportat la restul corpului, dupa care se aplica o compresie in mod regulat (in jur de 70-100 de compresii scurte) folosind palmele mainii suprapuse, la nivelul inimii.

Respiratia gura-la-gura poate fi combinata cu masajul cardiac, prin aceasta combinatie  livrandu-se oxigen si realizand in mod artificial circulatia sanguina a victimei. Practic se va realiza o circulatie minimala, care este insa in multe cazuri suficienta pentru a mentine victima in viata ori cu sanse de supavietuire pana la sosirea ajutoarelor medicale.

Cum se realizeaza respiratia gura-la-gura in mod corect?

Pentru a efectua respiratia gura-la-gura in mod corect (astfel incat sa nu facem mai mult rau decat bine) se pune una dintre maini pe fruntea victimei si strangem usor nasul, iar cu cealalta ridicam usor barbia, in timp ce gura noastra o va acoperi pe cea a victimei. Vom realiza doua respiratii, fiecare respiratie trebuind sa aiba o secunda. Dupa asta se trece la masajul cardiac. De retinut ca la fiecare 30 de compresii la nivelul pieptului vom repeta respiratia gura-la-gura dupa cum a fost descrisa mai sus: doua respiratii a cate o secunda fiecare. Acest ciclu se va continua pana ce personalul medical va sosi la fata locului.​

respiratie gura la gura

Daca toate cele descrise mai sus se vor respecta cat de cat, sansele victimei de a supravietui sunt unele ridicate, cu conditia ca acestea sa nu fie facute atunci cand este prea tarziu (daca corpul se afla deja de cateva ore in apa nu prea se vor mai putea face foarte multe pentru salvarea victimei). Aceste tehnici pot fi aplicate si in cazul copiilor, doar ca veti avea in vedere ca in cazul unui copil foarte mic presiunea aplicata la nivelul pieptului sa nu fie una foarte brutala, pentru a nu produce leziuni acestuia.​

​NU ezita sa dai share pentru a-i informa si pe altii. Gandeste-te ca si tu ti-ai fi dorit sa stii aceste lucruri de la altcineva daca mama sau copilul tau ar fi in pericol de inec !

Tweet

Adauga comentarii Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

code

Toate drepturile rezervate © 2019 CityBreakGuide.ro
Contact | Despre | Sitemap | Termeni si conditii